HTML

Fszt

Forgalomirányító-szimulátor játékokról szóló blog. Minden, ami forgalomirányítás, KöFi-szimulátor, vagy csak egy állomás. Minden, ami nemzetközi és elérhető. És mindez magyarul.

Friss topikok

  • matteo14: A linken már nincs rajta.Máshol nem játszható? (2009.09.11. 17:57) Online vonatirányítás
  • ZBR: Helyesen teszik :P... Eleinte nem találtam meg a kódokat, de így már nekem is oké! Köszi! (2008.10.23. 23:31) SimSig
  • Lugosi Albert: Pisti! Szerintem jó ötlet volt a biztosító berendezés szimulátorokról blogot indítani. Akár a játé... (2008.06.28. 13:55) Dispečer
  • IPG: Természetesen, ezekről is lesz szó. :) (2008.06.19. 21:35) Mi is az, hogy forgalomirányítás?

SimSig

2008.10.14. 21:22 IPG

Ismét jelentkezek. :)

Sokan ismerik az angol SimSig nevű játékot, mely szintén egy profi forgalomirányító-szimulátor. Igen, az angolok is tudnak alkotni nagyokat. A hivatalos honlap a SimSig.co.uk címen található, ám létezik magyar fanszájt is.

Ez a játék gyakorlatilag az angol IECC-t dolgozza fel, ami nálunk KöFi (Központi Forgalomirányítás) alatt lenne címezve. A jelzőkön a jelzések megfelelnek az angol sematikus jelzésképeknek, a vonatok összeállítása, hossza, típusa is a helyi viszonyokat tükrözi.

Eddig négy régióból készültek "Signalbox"-ok, melyek

  • Észak-London
  • Nyugat-Anglia
  • Belső-Anglia
  • Dél-London

körzetekben találhatóak. Az egyes központok régión belül általában kapcsolhatóak is egymáshoz. Így például interneten akár négy-öt irányítóközpont is tud egyszerre játszani, tudnak egymásnak vonatokat küldeni, üzengetni. Ám ha túl nehéz egy embernek egy pálya, akkor akár egy signalboxban is lehet több irányító.

Háromféle szimulációs alap létezik. A legrégebbi (pl. Waterloo) még csak teljes képernyőn játszható, kevesebb szolgálatást nyújt a játékosoknak. Eggyel fiatalabb verzió például a NLL, amin több szolgáltatást vehetünk igénybe, és akár ablakban is játszhatjuk. A legfrissebb verziók az úgynevezett "scrolly" szimulációk, melyeknél a pályát nem képernyőkön láthatjuk, hanem egy hosszú sávon, melyet egy görgővel irányíthatunk. Ezek a simek már képesek a több monitoros üzemet is kezelni, azaz több kezelőképernyőt is bekapcsolhatunk. Különbségek vannak még az egymáshoz való kapcsolódásban is (portok, módok, stb.)

Kezelése egyszerű. Rákattintunk az állítani kívánt jelzőre (kezdőjelző), utána pedig a céljelzőre kattintunk. Ekkor ha minden feltétel (megcsúszási vágányút, váltók, stb.) adott, beáll a vágányutunk. Visszavételük egyszerű, csak kattintsunk rájuk jobb gombbal. A váltókat is egyszerűen állíthatjuk, csupán klikkeljünk rá. Ekkor átáll a váltó. A váltót egyénileg le is zárhatjuk egyszeres kattintással.

A további bejegyzésekben (remélhetőleg gyakrabban) a King's Cross szimulációról fogok írni.

3 komment

Címkék: start simsig

A bejegyzés trackback címe:

https://fszt.blog.hu/api/trackback/id/tr72714280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZBR 2008.10.23. 12:32:22

1. A demo idő után leállítja magát?
2. Hogyan lehet feltörni? :P

IPG 2008.10.23. 13:14:44

1. Nem tudom, eleddig mindig úgy játszottam, hogy beírtam a kódot a megfelelő helyre indításkor. Amúgy ha jól tudom annyival tud kevesebbet, hogy pár funkció (pl. mentés, betöltés) nem elérhető.
2. Feltörni nem kell, amikor elindítod, kér egy kódot. Ezek a kódok megtalálhatóak a SimSig honlapján, illetve a wikiben (www.simsig.co.uk/TikiWiki/tiki-index.php?page=Download&highlight=demo). Az újabb verziók ezzel szemben nem igényelnek kódot, mert a csapat elhatározta, hogy teljesen ingyenesen lehet használni a játékot. :)

ZBR 2008.10.23. 23:31:54

Helyesen teszik :P... Eleinte nem találtam meg a kódokat, de így már nekem is oké! Köszi!
süti beállítások módosítása