HTML

Fszt

Forgalomirányító-szimulátor játékokról szóló blog. Minden, ami forgalomirányítás, KöFi-szimulátor, vagy csak egy állomás. Minden, ami nemzetközi és elérhető. És mindez magyarul.

Friss topikok

 • matteo14: A linken már nincs rajta.Máshol nem játszható? (2009.09.11. 17:57) Online vonatirányítás
 • ZBR: Helyesen teszik :P... Eleinte nem találtam meg a kódokat, de így már nekem is oké! Köszi! (2008.10.23. 23:31) SimSig
 • Lugosi Albert: Pisti! Szerintem jó ötlet volt a biztosító berendezés szimulátorokról blogot indítani. Akár a játé... (2008.06.28. 13:55) Dispečer
 • IPG: Természetesen, ezekről is lesz szó. :) (2008.06.19. 21:35) Mi is az, hogy forgalomirányítás?

Online vonatirányítás

2009.03.10. 20:36 IPG

Tegnap a Zindex fórumain kalandozva találtam rá a következő kis játékra, melyen online irányíthatjuk vonatjainkat. A játék itt érhető el: booci.hu/ll

A játék egyszerűen kezelhető. Amikor regisztrálunk, állomásokat foglalhatunk el egy négyzethálón, és a szomszéd állomásoknak küldhetünk elegyet. Mozdonyokat, kocsikat csinálhatunk, természetesen korlátozva.

A játék lényege, hogy a kocsikat eljuttassuk a mozdonyokkal a rendeltetési helyükre. Amikor az eljutott, akkor megadhatjuk, hova küldjük. Ha belépünk a rendszerbe, láthatjuk, milyen vonatok várakoznak az állomásainkon. Ha elküljük egy szomszédunknak, az akkor tudja továbbítani, ha bejelentkezik. Naponta néhány ránézéssel gyakorlatilag teljesen elkezelhetjük a rendszert. Ajánlom mindenkinek, óránként pár perc kikapcsolódáshoz teljesen tökéletes. :)

1 komment

Címkék: tamagocsi vonatirányítás

Új Multikon

2009.03.07. 12:02 IPG

Örömmel jelenthetem be, hogy új Multikon pályák jelentek meg harmadikán a hivatalos honlapon. Frissítés a két fiktív és a Brno környéki körzet szimulációira jött ki.

A honlap szerint pár hibát javítottak benne, melyekkel stabilabban fut a játék. Ezzel szemben az én rövid tesztem alatt háromszor dobott ki, mindannyiszor az USE gombra kattintva. Így aki szeret tárolt vágányutakat visszavonni, annak nehéz élete lesz ezután.

Szólj hozzá!

Címkék: multikon

Új SimSig pályák

2009.02.07. 22:27 IPG

Nagy örömömre szolgál bejelenteni, hogy hosszas fejlesztés és várakozás után megjelent a SimSig legújabb pályája, a Trent, hozzá kapcsolódva pedig a már korábban is létező Sheffield.

Csak profiknak tudom ajánlani mindkettőt, ugyanis a pálya bonyolultsága és nagy forgalma miatt a kezdő forgalomirányítók nehezen tudnak vele boldogulni.

Részletek: simsig.hu/index.php

Szólj hozzá!

Címkék: sheffield trent simsig

Post-T Lodelo

2009.02.04. 21:57 IPG

Üdvözletem!

Egy kis kihagyás után ismét jelentkezem, ezúttal egy holland biztosítóberendezés-szimulátorral, mely egy 1965-ben épült jelfogós, elektromechanikus berendezést szimulál. Mindezt egy profi cégtől, aki már korábban Nyugat-Európában több állomást, berendezést tervezett kifejezetten a vasút számára. Mivel csak demoverzióról van szó, ezért ne várjunk nagy sokvágányos állomásokra! Főleg kezdő forgalmászoknak ajánlom, de ha sok extra vonatot vállal az ember, akkor a kevés vágány miatt akár késéseket is tud generálni a vonatoknak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: holland biztber

SimSig leírások

2008.12.05. 22:58 IPG

Tisztelt olvasók!

Eltelt egy kis idő virtuális világunkban. Gyakorlatilag semmi különös nem történt új megjelenések terén. Minden a megszokott kerékvágásban halad, a tehervonatok még mindig áthaladnak Ercsiben.

Amit tudok ajánlani, hogy olvassa el a SimSig.hu oldalon található újabb leírásokat. Található a játékról alapjában egy sorozat, mely kezdőknek segít elkezdeni forgalmat irányítani. Ezen kívül néhány szakmai jellegű cikk is megjelent, amik pl. az Approach-Lit signal illetve a Last Wheel Replacement szolgáltatásokkal foglalkoznak. Pályaleírás készült az angol wiki alapján a North London Linehoz, Westburyhez, Exeterhez és Gloucesterhez.

Egyébként a SimSig pályákkal foglalkozó sorozat hamarosan tovább foglalkozik, tovább tárgyalom a pályák leírását. Továbbra is jó olvasást kívánok!

Szólj hozzá!

Címkék: gloucester simsig nll exeter westbury

Hogyan SimSigezzünk?

2008.10.26. 19:29 IPG

Új sorozat indult a simsig.hu honlapon, mely lépésről lépésre mutatja be nekünk a SimSig kezelését. Aki kezdő a témában, könnyedén elsajátíthatja a kezelést és a használatot. Az első rész letölthető a simsig.hu honlapról!

Szólj hozzá!

Re: II. Virtuális Vasúti Találkozó

2008.10.25. 23:11 IPG

Szép estét!

Sikeresen lezajlott a II. Virtuális Vasúti Találkozó. Aki ott volt, velem a SimSig gépeknél találhatott meg. Szerencsére páran oda mertek hozzánk jönni és kérdezősködni a programról, így is népszerűsítve ezt a remek szimulátort. Sajnálhatja, aki kimaradt, mert még sok, főleg járművezető-szimulátort próbálhatott ki a nagyközönség. Aki kiváncsi képes beszámolóra, az megtalálhatja a vonatmagazin.hu oldalon.

Szólj hozzá!

Címkék: vvt

II. Virtuális Vasúti Találkozó

2008.10.22. 22:26 IPG

A Vonatmagazin.hu szervezésében most szombaton (2008. október 25.) megrendezésre kerül a II. Virtuális Vasúti Találkozó. A találkozón a virtuális vasút legtöbb szereplője megjelenik. Akikre számíthatnak:

 • SimSig
 • VKV
 • World of Subways
 • és sok egyéb más. :)

További információk a www.vonatmagazin.hu honlapon.

Szólj hozzá!

Címkék: vvt

Vonatszámozási rendszer a SimSig-ben

2008.10.22. 22:11 IPG

Az alábbikban arról a vonatszámozási rendszerről szeretnék beszélni, amit a SimSigben találhatunk. Ez a rendszer gyakorlatilag az Angliában használt vonatszámozást tükrözi.

Szólj hozzá!

Címkék: simsig vonatszámozás

NLL

2008.10.19. 19:29 IPG

A North London Line, azaz az észak-londoni vonal gyakorlatilag egy nem túl hosszú szakasz, ám annál izgalmasabb. Úgymond "a legtöbb váltóőrhely egyetlen SimSigben". Lássuk, mit is kínál nekünk:

A vonalon a pályasebesség nem egetrengető, sőt mi több: a tehervonatok gyakran gyorsabbak a személyszállító vonatoknál! A pályát Richmondtól North Woolwichig irányíthatjuk, illetve miénk még a Barking felé vezető vonal is. A pálya úgy épült meg, hogy kényelmesen lehessen rajta szimulálni az 1980-as évek, vagy akár a mai napon érvényes menetrendeket. Sok helyütt azonban kompromisszumok vannak ezen a pályán. Hiszen a 14 általunk felügyelt signalboxból igen sok a mai napig szemaforokkal felszerelt, helyben kezelt elágazás. Ám a játékélmény mindenért kárpótol.

Szólj hozzá!

Címkék: simsig nll

KingsX

2008.10.15. 21:24 IPG

Tehát akkor a King's Cross.

Amint megnyitjuk a szimulációt, elénk tárul hat képernyő. Igen, ez a legnagyobb kiterjedésű szimuláció, hiszen a híres angliai East Coast Main Line-t tudjuk irányítani. Több irányba is mehetnek vonatok, ezek közül mindegyik hozzácsatolható hálózaton a pályához. A North London Line felé Camden Road Jn., Canonbury Jn. és Harringay Park Jn-ön keresztül, Peterboroughoz Biggleswade felé, Cambridgehez pedig Royston felé csatlakozhatunk. A NLL vonalai felé egyvágányú pályák vezetnek, ahol SLOT (engedély) adás/vétel szükséges. A pályán egyébként mindenhol működik az ACI (Automata Vonatszámváltás), így a vonatszámokat Interpose opcióval átírogatni csak különleges esetekben szükséges.

Szólj hozzá!

Címkék: simsig kx

SimSig

2008.10.14. 21:22 IPG

Ismét jelentkezek. :)

Sokan ismerik az angol SimSig nevű játékot, mely szintén egy profi forgalomirányító-szimulátor. Igen, az angolok is tudnak alkotni nagyokat. A hivatalos honlap a SimSig.co.uk címen található, ám létezik magyar fanszájt is.

Ez a játék gyakorlatilag az angol IECC-t dolgozza fel, ami nálunk KöFi (Központi Forgalomirányítás) alatt lenne címezve. A jelzőkön a jelzések megfelelnek az angol sematikus jelzésképeknek, a vonatok összeállítása, hossza, típusa is a helyi viszonyokat tükrözi.

Eddig négy régióból készültek "Signalbox"-ok, melyek

 • Észak-London
 • Nyugat-Anglia
 • Belső-Anglia
 • Dél-London

körzetekben találhatóak. Az egyes központok régión belül általában kapcsolhatóak is egymáshoz. Így például interneten akár négy-öt irányítóközpont is tud egyszerre játszani, tudnak egymásnak vonatokat küldeni, üzengetni. Ám ha túl nehéz egy embernek egy pálya, akkor akár egy signalboxban is lehet több irányító.

Háromféle szimulációs alap létezik. A legrégebbi (pl. Waterloo) még csak teljes képernyőn játszható, kevesebb szolgálatást nyújt a játékosoknak. Eggyel fiatalabb verzió például a NLL, amin több szolgáltatást vehetünk igénybe, és akár ablakban is játszhatjuk. A legfrissebb verziók az úgynevezett "scrolly" szimulációk, melyeknél a pályát nem képernyőkön láthatjuk, hanem egy hosszú sávon, melyet egy görgővel irányíthatunk. Ezek a simek már képesek a több monitoros üzemet is kezelni, azaz több kezelőképernyőt is bekapcsolhatunk. Különbségek vannak még az egymáshoz való kapcsolódásban is (portok, módok, stb.)

Kezelése egyszerű. Rákattintunk az állítani kívánt jelzőre (kezdőjelző), utána pedig a céljelzőre kattintunk. Ekkor ha minden feltétel (megcsúszási vágányút, váltók, stb.) adott, beáll a vágányutunk. Visszavételük egyszerű, csak kattintsunk rájuk jobb gombbal. A váltókat is egyszerűen állíthatjuk, csupán klikkeljünk rá. Ekkor átáll a váltó. A váltót egyénileg le is zárhatjuk egyszeres kattintással.

A további bejegyzésekben (remélhetőleg gyakrabban) a King's Cross szimulációról fogok írni.

3 komment

Címkék: start simsig

Dispečer és alapvető kezelések

2008.07.31. 19:29 IPG

A Dispečer úgy lett megalkotva, hogy az ne egy nehezen kezelhető játék legyen, hanem egy egyszerű, átlátható szimulátor. Gyakorlatilag nincs is szükség másra, mint három billentyűgombra(, és a két egérgombra).
A játék kinézete szintén egyszterűségre vall. A vonalak a vágányokat jelölik, a háromszögek a jelzőket, a szögletek zárójelek pedig a be-ki lépési pontokat.

Szólj hozzá!

Címkék: dispečer

Dispečer

2008.06.19. 17:05 IPG

Minden forgalmász-szimulátor legalapabb alapjátéka a Dispečer. Egyes magyar helyeken szokták hívni Forgalmista néven is, de én inkább az eredeti nevét használom. A program nagyon sokoldalú, hiszen nem csak forgalmat irányíthatunk, hanem pályákat is építhetünk.
Igen izgalmas forgalmi szituációkat modellezhetünk vele, akár magyar környezetben is, hiszen rendelkezésre állnak mind a sok magyar pályák, mind egy magyar mozdonykészlet is. És mindez akár magyar nyelven.
A program letölthető a rail.hu honlapról, ahonnan még sok pálya is letölthető hozzá.

Talán ez az a program, amit kis hazánkban a legtöbben játszanak, hiszen könnyen kezelhető, magyar nyelven beszél, és rugalmasan használható. Ezzel szemben sok olyan hiányossága van, amely nem teszi ezt igazi forgalomszimulációs játékká.
Tehát ha szeretnénk délután elütni az időnket egy kis vasúttal, akkor ez a játék való nekünk.
Hamarosan folytatom, a következő részben néhány alapvető kezelési funkciót és trükköt fogok ismertetni.

1 komment

Címkék: dispečer

A biztosítóberendezések alapfeladata

2008.06.18. 19:23 IPG

Ahhoz, hogy egy szimulátort megértsünk, meg kell érteni, hogy hogyan működik, amit szimulál.

A biztosítóberendezések legfontosabb feladata, hogy a jelzők és a váltók között szerkezeti függést hozzon létre, ami azt jelenti, hogy:
1. a jelzőt csak akkor lehet "szabad" állásba állítani, ha a váltók helyesen állnak és le vannak zárva.
2. amíg a jelző "szabad" állásban van, addig a váltókat nem lehet feloldani és átállítani.

(szakirodalom)

Ez a valóságban nem csak ennyit jelent, hanem egyes berendezések esetében vizsgálja a vágányfoglaltságot, sorompókat, és az egyéb vonatot akadályozó elemet.

Szólj hozzá!

Címkék: biztber alapfeladat vágányút

Mi is az, hogy forgalomirányítás?

2008.06.18. 18:53 IPG

Üdvözletem!
Ez a blog a vasúti forgalomirányításról fog szólni, azon belül is arról, hogy milyen játékokkal tudjuk ezt megvalósítani. Szó lesz a Dispečertől kezdve a SimSigig. Megpróbálom majd felhozni a nemzetközi palettát a profi csehektől a különleges angolokig. Eleinte azokról a játékokról lesz szó, amiket én is gyakran használok, később pedig a többiről, melyeket az olvasók segítségével szeretnék kifejteni, illetve ismertetni.
Ezeken felül néha szeretnék "nagyvasúti" berendezéseket is ismertetni, legalább kezelési szinten, hiszen minden berendezés szimulációja a berendezésen alapul.
Ennyit így kezdetnek, remélem lesznek páran, akik hozzá tudnak szólni a dolgokhoz. :)
IPG

2 komment

Címkék: start

süti beállítások módosítása